вторник, 29 май 2012 г.


плочки теракот
Какво трябва да знаем, когато поставяме теракот.

Първата фаза  при слагането на теракот  е подготовка на повърхността за залепване.
Ако не е ново строителство, естествено трябва първо да започнете с свалято на старите плочки. Махането  на стари теракотни и фаянсови плочки става обикновенно с разбиваща машина но ако нямате налична става  и с чук или шило.
След като сте свалили добре старият теракот ,  стената или пода се намокрят обилно с  четка. Започва се обикновено от пода , след което стените. Като се стремите фигурите и шарките да съпадат.  Когато фугите или шарките на пода са успоредни на стените на помещенията и се лепят плочки в две съседни помещения, например баня и коридор, фугата трябва да върви непрекъснато и в двете помещения без да има чупка до вратата.
Също така предварително трябва да сте определи и изчислили височината на която ще поставяте плочките. В никакъв случай да не се използува ъгъла на стаята за отвес, много често те изобщо не се коректив за правилен ъгъл.

След като сте изяснили добре за себеси къде и как ще сложите плочките,  смесвате лепилото за плочки с вода и се разбърква добре до получаването на хомогенна смес. Сместа се оставя 5 до 7 минути. Лепилото се нанася старателно върху грундираната и чиста основа.  Еднаквият размер на фугите се контролира чрез така наречените “кръстчета”. Пълното изсъхване на лепилото е необходимо поне 24 часа.
С леко влажен парцал или гъбичка плочките се почистват от фугираща паста попаднала извън фугите по самите плочки.