вторник, 10 декември 2013 г.

Статии



ЕВРОПЕЙСКО ПРОСВЕЩЕНИЕ И БЪЛГАРСКО ВЪЗРАЖДАНЕ-ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ И СОФРОНИЙ ВРАЧАНСКИ-ОСНОВНИ ПЕДАГОГИЧЕСКИ ИДЕИ




В процеса на осъзнаване на духовните интереси на България, особено място има делото и личността на Паисий Хилендарски, можем да го наречем типичен просвещенец.

Паисий и неговата "История" са израз на незаглъхващо народно съзнание и повишаване на народните ценности в епохата на Възраждането.

Волята на народа ни за отхвърляне на робството и стремажът ни към просвета са предпоставки за идейното и масово раздвижване.

Носители на нравствен заряд стават духовно извисени  личности като П.Хилендарски, С.Врачански, П.Берон, В.Априлов, които се борят за просвета на роден език.

Силно е желанието на Паисий да напише книжката,в която чрез оценка на миналото да прозре бъдещето и да върне вярата самочувствието и достойнството на българите.Като казва думите "О, неразумни юроде!Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език?" е убеден, че въпросът за род, език и отечество е свещен за повечето българи.Основавайки се на достойния начин на живот на обикновените хора, той представя добродетелите на българина.

Съществено място в епохата на българското Възраждане има и Софроний Врачански.Той е автор на първата новобългарска печатна книга "Неделник", една полезна настолна книга по религия и морал.Според него най-важните добродетели, които трябва да се развиват в ценносната система на българина са мъдрост, правда и чистота, както и любов и милост към ближния.

Софроний умее да съчетаварелигиозните поучения с житейското и практическото, насочвайки вниманието на българите към промяна на реалния им живот и актината им позиция.Ядосва се на постоянното нежелание на българина за активна промяна, тъй като в конкретния исторически момент от това зависи съществуването ни като нация.

Софроний Врачански е един от първите български просветни дейци, които които насочват българите към едно ново развитие за просвета, знание и книжнина.Като цяло обществената и книжовната му дейност се отличава с хуманизъм.

Разсъжденията му не са престанали да са актуални и днес, за това трябва да ги съхраним за идните поколения.









Няма коментари:

Публикуване на коментар